Ta chrupiąca przekąska to pyszny pomysł na Wielkanoc. Znika ze stołu w kilka chwil
Wielkanocny stół nie musi składać się tylko z ciężkostrawnych potraw. Obok kiełbas, mięs i żurku, mogą się na nim pojawić lekkie, kolorowe, wiosenne przekąski, które smakują każdemu, a jednocześnie nie powodują, że po odejściu od stołu czujemy się ociężali. Nasza propozycja to efektowne rzodkiewki faszerowane. Wyglądają pięknie i są idealną przegryzką na raz. Od razu polecamy: koniecznie zróbcie więcej, bo te urocze rzodkieweczki znikają ze stołu błyskawicznie!
Jak zrobić rzodkiewki faszerowane?
Aby zrobić taką przekąskę, najlepiej wybrać większe rzodkiewki. Połówki rzodkiewek (ale można też wykorzystać całe, a jedynie ściąć górę) należy lekko wydrążyć. Nie trzeba tego robić dokładnie: rzodkiewki można wydrążyć nożykiem lub małą łyżeczką. Dobrze jest też ściąć końce rzodkiewek tak, aby łatwo je było ustawić na talerzu.
Farsz to prosta pasta jajeczna z dodatkiem chrzanu, majonezu i koperku. Jest lekka, wyrazista i smakiem idealnie wpasowuje się w wielkanocne klimaty. Rzodkiewki możesz te nadziewać innymi farszami, np. zrobionymi na bazie kremowych serków (np. mascarpone), z dodatkiem pieczarek, pokrojonych drobno wędlin czy ryb. Pięknie będą wyglądały także różowe farsze z dodatkiem buraków (starte lub posiekane drobno gotowane buraczki możesz dodać do farszu z przepisu).
Rada: resztki z drążenia rzodkiewek możesz zjeść, dodać do surówki, ale też drobniutko posiekać i dorzucić do jajecznego farszu.
Przepis: Rzodkiewki faszerowane
Pomysł na wiosenną przekąskę.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 10
 - Liczba kalorii
 - 16 w każdej porcji
 
Składniki
- 10 dużych rzodkiewek
 - 2 gotowane jajka
 - 2 łyżeczki majonezu
 - 1 łyżeczka chrzanu
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRzodkiewki przekrój na połówki i każdą lekko wydrąż. Jajka zetrzyj na tarce, dodaj majonez, chrzan, koperek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
 - Faszerowanie rzodkiewekRzodkiewki napełniaj farszem i układaj na półmisku.
 
Jak podawać rzodkiewki faszerowane?
Rzodkiewki faszerowane możesz ułożyć na półmisku lub talerzu na liściach rukoli albo sałaty. Takie rzodkiewki świetnie się sprawdzą także jako urozmaicenie świątecznych półmisków z wędlinami. Faszerowane rzodkieweczki można dodatkowo udekorować czymś zielonym: natką pietruszki, kawałkami koperku lub rzeżuchą.